Skip to main content

Posts

Terangkan dan Beri Tunjuk Ajar Kepada Anak Dengan Baik

Ibu tuangkan teh o yang baru ibu bancuh ke dalam cawan dan ibu letakkan di lantai. Nak sejukkan sebelum boleh diminum. Adik dengan perut yang kekenyangan seronok baring di ribaan ibu. Sengaja menolak apa sahaja yang dapat dicapai dengan kakinya. Ibu dah pesan, "kaki taknak tolak-tolak macam tu adik.. Kaki letak bawah." Seronok agaknya hingga terlupa teh o panas yang berada di hujung kaki turut ditolaknya tanpa sengaja. Ibu marah. Ibu ambil kain dan lap tumpahan teh o panas itu. Mujurlah tak terkena kaki adik. Adik senyap, tahu dirinya telah melalukan kesalahan. Adik tengok sahaja apa yang ibu buat. Sesudah mengelap tumpahan teh o, ibu tuang pula air mineral ke lantai. Adik buat muka terkejut dan keliru. Hairan agaknya, kenapa adik tak sengaja tumpahkan air ibu marah. Ibu sengaja tuang air takpa pula? Ibu gelak. Ibu terangkan kat adik, "tadi air teh yang tumpah tu manis adik.. melekit.. kena bilas dengan air masak ni pula. Baru hilang rasa melekit tu. Baru semut tak d…
Recent posts

Anak Yang Belum Pandai Membaca Pun Pandai Guna Whatsapp Call

Malam kelmarin ibu keluar sekejap temankan paksu di wad. Memang setiap kali nak keluar, ibu kena tunggu adik tidur dulu barulah ibu boleh ke wad. Kalau tak, pecahlah keheningan malam di anjung kasih tu dek tangisan nyaring adik.Tak sampai 2 jam di wad, skrin handphone ibu menyala-nyala. Panggilan whatsapp voice call dari Tok. Wah, adik dah bangun ke? Biasanya kalau adik bangun, adik menangis cari ibu. Tok akan call suruh ibu balik. Sebabnya adik ni jenis yang susah dipujuk. Rupanya dah banyak kali ada missed voice call dari nombor tok. Ibu pun angkat phone call tu, "hello assalamualaikum. Awat mak, adik nangis ke?". Suara adik yang jawab, "ibu..." teresak-esak menangis. Dah banyak kali rupanya adik call ibu. Bila ibu cakap, adik pun mulalah menangis lagi kuat. Tok cakap adik sebak dah tak boleh nak cakap dah. Sambil pujuk adik, ibu bagi tahu paksu yang ibu kena balik. Adik dah menangis. Kesian kat paksu, dik.Kata tok, rupanya dari tadi lagi adik call ibu. Tok dah t…

Kalau Dah Namanya Lelaki

Kalau dah namanya lelaki.Bukan main si pesakit ni menyakat cik misi yang merawat. Tak  cukup dengan nurse, doktor-doktor muda berdahi licin pun turut diusiknya. Cun katanya.Ada adik-adik di wad rehab yang mengusik doktor comel, "Fuh..Rasa macam nak duduk sini terus je.."Seorang pesakit yang patah leher dan sebelah kakinya turut mencuba. Mentang-mentang bekas isterinya tiada di sisi menemani waktu itu. Dengan besar rasanya, dipelawa seorang cik misi manja keluar makan. Aku ada empat ribu katanya. Awak nak berjalan pun tak boleh abang. 😂 Layankan ajelah cik misi. Buat menghibur hati sendiri dan menghibur hati mereka. Kakak ini menegur, "suka-suka je nak ngorat noh. Entah-entah bini orang." "Mana kahwin lagi.." Si adik membalas. "Boleh tau ke depa dah kahwin ke belum?", soal si kakak. "Tak pakai cincin." Jawabnya. Hahaha.. tergelak saya. Rupanya itu caranya lelaki menapis perempuan yang mahu dicuba. Jika tersarung cincin di jari, maknany…

Belajar Membaca dan Mengeja Menggunakan Whatsapp

Sejak berjauhan dengan anak sulung kerana saya perlu berada di hospital di ipoh, kami sering berhubung menggunakan aplikasi whatsapp. Tidaklah banyak yang dibualkan. Afif sekadar memberitahu saya aktiviti yang dilakukannya, apa yang dimakannya.Saya sangat gembira bila Afif sudah pandai menggunakan aplikasi whatsapp. Bagus sebenarnya kemudahan-kemudahan seperti ini. Anak pun mudah menghubungi saya. Paling best, anak dapat belajar mengeja dan menulis dengan betul. Dengan whatsapp pun anak-anak boleh belajar dan mahirkan diri dengan mengeja dan membaca. Jika ada perkataan yang Afif tersilap eja, saya akan menaip semula perkataan tersebut dengan ejaan yang betul. Dia akan baca dan tahu ejaan yang betul bagi perkataan-perkataan yang ditulisnya.Inilah antara sebab pentingnya menaip menggunakan ejaan penuh. Supaya anak-anak faham apabila membaca dan anak-anak tahu ejaan yang betul bagi perkataan-perkataan baru atau sukar bagi mereka. Taklah mereka keliru. Anak-anak mengajar, anak-anak juga b…

Tabik Jururawat Lelaki

Bila mula berkenalan dengan hospital ini, baru tahu kePENTINGan male nurse/jururawat lelaki. Kerja-kerja jururawat bukan calang-calang terutama di ward yang memerlukan pemerhatian rapi di mana pesakit yang tidak mampu menguruskan diri perlu diangkat untuk dimandikan ataupun dialihkan posisi, ataupun diletakkan diatas kerusi roda dari pembaringan. Tenaga lelaki sangat diperlukan untuk melakukan kerja-kerja ini. Jika pesakit mempunyai berat dalam julat yang normal, tidaklah begitu sukar untuk diuruskan. Tetapi jika pesakit mempunyai masalah obesiti dengan berat badan mencecah 100-150 kg? Kekuda 4 orang lelaki pun boleh bergegar mahu mengangkatnya, apatah lagi kudrat jururawat wanita yang lemah-lembut, halus dan rapuh fitrahnya.Memerhati sikap dan cara jururawat-jururawat ini bekerja, buat saya lebih menghormati lelaki. Sebelum ini hanya seorang lelaki yang saya tahu bila ingin menyelesaikan tugas yang diberikan kepadanya, sebolehnya mahu dia lakukan sebaik mungkin, sehingga dia sendiri …

Ragam Suami Isteri Baru

Dalam perjalanan ke ipoh siang tadi, kami singgah untuk mengisi perut di Gopeng.. Cukuplah buat alas perut anak-anak dan suami sementara mereka nak sampai ke kampung.Sudah separuh makanan kami habiskan, datang sepasang suami-isteri duduk di sebelah meja. Baru berkahwin gayanya. Mungkin tahun pertama perkahwinan lagi. Si isteri, sedang hamil dan masih kecil perutnya.Dari butir-butir perbualan mereka, dapat saya agak mereka sedang berbalah mengenai hal kecil sahaja mungkin. Ada disebut family datang, abang datang, mama datang, tidur luar. Mungkin si suami tidak berpuas hati kerana terpaksa tidur di luar apabila keluarga si isteri datang berkunjung. Ataupun mungkin ada isu lain lagi yang dipersoalkan.Nampaknya kedua-duanya tidak mahu mengalah, masing-masing mahu pasangan menerima pendirian mereka. Melihat kedua-dua suami-isteri ini, seolah-olah melihat cermin diri di masa lalu. Begitulah kami di awal perkahwinan. Difikir-fikir, terasa betapa ruginya berbalah atas perkara yang tidak perlu…

Sukar Untuk Memahami Selagi Belum Merasai

Benarlah, kita tak akan faham rasa yang dialami oleh orang lain selagi kita tidak berada dalam situasi yang sama dengan mereka. Saat ini usah ucapkan kata-kata memohon sabar. Hulurkanlah bantuan semampu kita. Bantuan kewangan juga amat membantu.Selalunya saya berbahagia di rumah menguruskan isi rumah dan anak-anak. Tidak memikirkan hal lain kerana hidup saya sudah sempurna rasanya. Bahagia dapat bersenang-lenang di rumah melakukan apa sahaja yang saya suka. Dalam sekelip mata tanpa sempat membuat perancangan apa-apa, kami sekeluarga menerima perkhabaran bencana. Adik saya kemalangan dalam perjalanan dari rumah saya untuk pulang ke Pulau Pinang. Kami perlu bergegas ke hospital ipoh. Hari pertama, kami sekeluarga menunggu sahaja di kawasan menunggu di kaki lima hospital. Semuanya punya anak kecil yang turut dibawa bersama. Tiada persediaan apa-apa. Mak dan adik saya tiba seawal jam 4 pagi di hospital. Tanpa sempat memikirkan makan dan membersihkan diri.Masing-masing menunggu adik saya d…