Skip to main content

Posts

Suami Isteri Tua

Isteri, berbuat baiklah kepada suami. Suami, berbuat baiklah kepada isteri.Isteri, jagalah diri. Suami, jagalah diri. Jagalah kesihatan masing-masing. Jika dipanjangkan umur, bila tua nanti, kalian saling memerlukan, saling bergantungan. Tiada yang paling dekat akan setia meneman menghulur bantuan selain pasangan.Antara cebisan kisah hidup yang direnungi di hospital semalam.---MAKCIK 1Ramah benar menegur mak saya ketika kami menunggu di kerusi di jabatan kecemasan. Umurnya pertengahan 60-an. Sedang menunggu suaminya yang sedang diperiksa di wad kecemasan dek luka kemerahan kaki suaminya kerana menghidap kencing manis. Mereka datang ke hospital ditemani anak saudaranya. Suaminya berusia lebih 70 tahun tapi masih kuat bekerja. Selepas bersara, pernah mengusahakan penternakan lembu namun tak begitu menjadi. Kemudian diusahakan pula menanam sawit dan terus mengerjakan ladang sawitnya sehingga sekarang. 20 tahun lalu, suaminya diserang sakit jantung. Katanya, doktor hanya  memberi jaminan …
Recent posts

Geng Kutip Duit Raya

Assalamualaikum.. kami datang nak raye!!! Assalamualaikum.. Kami datang nak raye!!! Assalamualaikum.. Kami datang nak raye!!! Berkali-kali beri salam.. memang lebih dari 3 kali lah. Kita diam-diam je dalam rumah sebab memang tak ready nak terima tetamu pun. So salam pun tak bersahut. Dah berkali-kali diorang bagi salam, kita pun fikir balik. Alah.. Budak-budak ni datang nak kutip duit raya je.. just bagi duit jelah kat diorang. Takyah panggil masuk.. Tengok wallet ngam je ada 4 ringgit. Yang lain not 10,20. Macam mana ni.. ok takpe, niat sedekah je.Pastu sorang budak yang paling besar cakap kat afif yang kebetulan tengah  main kat depan rumah, "Panggil mak jap. Panggilla mak.. Kitorang datang nak raye.."Kita hendap je kat tingkap. Afif pun lari masuk suruh p jumpa kawan-kawan dia yang duk tunggu depan pagar tu. Oklah, ambilla sorang seringgit. Pass kat Afif suruh bagi kat bebudak tu.Sekali bila diorang tengok afif bawa duit, dilaungnya kat kawan-kawan yang dah lepas ke depan…

Selamat Hari Guru

Ini catatan saya mengenai hari guru sebulan yang lalu.---------------Hari ni hari guru. Tak amik port sangat sebab banyak benda lain nak difikirkan sebulan dua ni. Pagi ni baru sedar, eh anak ibu dah sekolah. Ibu pun ada join group kelas dia. Ramai yang wish hari guru kat cikgu-cikgunya pagi tadi. Ibu dah kena berkecimpung balik dah dengan sambutan hari guru ni. Sorry cikgu takde prepare apa-apa untuk kalian.. Ucapan selamat hari guru je sempat sediakan untuk cikgu-cikgu Afif. Sebut pasal hari guru, teringat ibu masa kecil-kecil dulu. Darjah 1 ke 2 tak ingat.. Masa tu ibu memang tak cerdik. Tak faham kenapa kena pergi sekolah. Sampailah satu hari iaitu sambutan hari guru. Hari sebelumnya, guru kelas ibu ada pesan hari guru boleh bawa apa-apa untuk bagi hadiah pada cikgu. Bunga pun boleh.Balik rumah ibu beria nak bawa bunga bagi kat cikgu esoknya. Mak saudara ibu cakap tak payah.. Bunga tu untuk letak kat rumah.. hias kat rumah.. bukan untuk bagi kat cikgu. Tapi ibu bawa juga bagi kat …

Bila Ayah Jaga Anak

Bila ayah jaga anak. 😜Ini gambar sebulan yang lalu. Sebelum ni kami tak pernah beli langsung cornflakes/kokocrunch atau apa-apa bijirin sarapan untuk disuap ke mulut afif atau adiknya. Sebabnya memang taknak ajar, dan bukanlah bagus untuk kesihatan sangat sebab kandungan gulanya yang tinggi. Budak-budak tak perlu pun gula banyak-banyak. Biskut pun sangat jarang dibeli. Anak-anak pun biasa minum air putih je. Sebab saya sendiri jarang bancuh air manis. Suami balik rumah kena hidang air? Tidak bagi saya. Dulu-dulu buat juga. Sekarang dah tak bancuh melainkan ada permintaan. Tu pun sangat jarang. Kalau dia nak, biasanya dia buat sendiri ikut selera dia. Katanya air yang dia bancuh tu sedap..😜Takpun dia tapau teh ais siap-siap habuan untuk dia minum. Selalunya bila balik rumah, suami cari sendiri air sejuk dalam peti ais. Juga tidak bergula.Bijirin sarapan dalam gambar ni suami belikan untuk afif. In case tak sempat sediakan sarapan katanya. Sebab sekolah afif tak sediakan sarapan pagi.…

Terangkan dan Beri Tunjuk Ajar Kepada Anak Dengan Baik

Ibu tuangkan teh o yang baru ibu bancuh ke dalam cawan dan ibu letakkan di lantai. Nak sejukkan sebelum boleh diminum. Adik dengan perut yang kekenyangan seronok baring di ribaan ibu. Sengaja menolak apa sahaja yang dapat dicapai dengan kakinya. Ibu dah pesan, "kaki taknak tolak-tolak macam tu adik.. Kaki letak bawah." Seronok agaknya hingga terlupa teh o panas yang berada di hujung kaki turut ditolaknya tanpa sengaja. Ibu marah. Ibu ambil kain dan lap tumpahan teh o panas itu. Mujurlah tak terkena kaki adik. Adik senyap, tahu dirinya telah melalukan kesalahan. Adik tengok sahaja apa yang ibu buat. Sesudah mengelap tumpahan teh o, ibu tuang pula air mineral ke lantai. Adik buat muka terkejut dan keliru. Hairan agaknya, kenapa adik tak sengaja tumpahkan air ibu marah. Ibu sengaja tuang air takpa pula? Ibu gelak. Ibu terangkan kat adik, "tadi air teh yang tumpah tu manis adik.. melekit.. kena bilas dengan air masak ni pula. Baru hilang rasa melekit tu. Baru semut tak d…

Anak Yang Belum Pandai Membaca Pun Pandai Guna Whatsapp Call

Malam kelmarin ibu keluar sekejap temankan paksu di wad. Memang setiap kali nak keluar, ibu kena tunggu adik tidur dulu barulah ibu boleh ke wad. Kalau tak, pecahlah keheningan malam di anjung kasih tu dek tangisan nyaring adik.Tak sampai 2 jam di wad, skrin handphone ibu menyala-nyala. Panggilan whatsapp voice call dari Tok. Wah, adik dah bangun ke? Biasanya kalau adik bangun, adik menangis cari ibu. Tok akan call suruh ibu balik. Sebabnya adik ni jenis yang susah dipujuk. Rupanya dah banyak kali ada missed voice call dari nombor tok. Ibu pun angkat phone call tu, "hello assalamualaikum. Awat mak, adik nangis ke?". Suara adik yang jawab, "ibu..." teresak-esak menangis. Dah banyak kali rupanya adik call ibu. Bila ibu cakap, adik pun mulalah menangis lagi kuat. Tok cakap adik sebak dah tak boleh nak cakap dah. Sambil pujuk adik, ibu bagi tahu paksu yang ibu kena balik. Adik dah menangis. Kesian kat paksu, dik.Kata tok, rupanya dari tadi lagi adik call ibu. Tok dah t…

Kalau Dah Namanya Lelaki

Kalau dah namanya lelaki.Bukan main si pesakit ni menyakat cik misi yang merawat. Tak  cukup dengan nurse, doktor-doktor muda berdahi licin pun turut diusiknya. Cun katanya.Ada adik-adik di wad rehab yang mengusik doktor comel, "Fuh..Rasa macam nak duduk sini terus je.."Seorang pesakit yang patah leher dan sebelah kakinya turut mencuba. Mentang-mentang bekas isterinya tiada di sisi menemani waktu itu. Dengan besar rasanya, dipelawa seorang cik misi manja keluar makan. Aku ada empat ribu katanya. Awak nak berjalan pun tak boleh abang. 😂 Layankan ajelah cik misi. Buat menghibur hati sendiri dan menghibur hati mereka. Kakak ini menegur, "suka-suka je nak ngorat noh. Entah-entah bini orang." "Mana kahwin lagi.." Si adik membalas. "Boleh tau ke depa dah kahwin ke belum?", soal si kakak. "Tak pakai cincin." Jawabnya. Hahaha.. tergelak saya. Rupanya itu caranya lelaki menapis perempuan yang mahu dicuba. Jika tersarung cincin di jari, maknany…