Skip to main content

Posts

Recent posts

Suami Isteri Tua

Isteri, berbuat baiklah kepada suami. Suami, berbuat baiklah kepada isteri.Isteri, jagalah diri. Suami, jagalah diri. Jagalah kesihatan masing-masing. Jika dipanjangkan umur, bila tua nanti, kalian saling memerlukan, saling bergantungan. Tiada yang paling dekat akan setia meneman menghulur bantuan selain pasangan.Antara cebisan kisah hidup yang direnungi di hospital semalam.---MAKCIK 1Ramah benar menegur mak saya ketika kami menunggu di kerusi di jabatan kecemasan. Umurnya pertengahan 60-an. Sedang menunggu suaminya yang sedang diperiksa di wad kecemasan dek luka kemerahan kaki suaminya kerana menghidap kencing manis. Mereka datang ke hospital ditemani anak saudaranya. Suaminya berusia lebih 70 tahun tapi masih kuat bekerja. Selepas bersara, pernah mengusahakan penternakan lembu namun tak begitu menjadi. Kemudian diusahakan pula menanam sawit dan terus mengerjakan ladang sawitnya sehingga sekarang. 20 tahun lalu, suaminya diserang sakit jantung. Katanya, doktor hanya  memberi jaminan …

Geng Kutip Duit Raya

Assalamualaikum.. kami datang nak raye!!! Assalamualaikum.. Kami datang nak raye!!! Assalamualaikum.. Kami datang nak raye!!! Berkali-kali beri salam.. memang lebih dari 3 kali lah. Kita diam-diam je dalam rumah sebab memang tak ready nak terima tetamu pun. So salam pun tak bersahut. Dah berkali-kali diorang bagi salam, kita pun fikir balik. Alah.. Budak-budak ni datang nak kutip duit raya je.. just bagi duit jelah kat diorang. Takyah panggil masuk.. Tengok wallet ngam je ada 4 ringgit. Yang lain not 10,20. Macam mana ni.. ok takpe, niat sedekah je.Pastu sorang budak yang paling besar cakap kat afif yang kebetulan tengah  main kat depan rumah, "Panggil mak jap. Panggilla mak.. Kitorang datang nak raye.."Kita hendap je kat tingkap. Afif pun lari masuk suruh p jumpa kawan-kawan dia yang duk tunggu depan pagar tu. Oklah, ambilla sorang seringgit. Pass kat Afif suruh bagi kat bebudak tu.Sekali bila diorang tengok afif bawa duit, dilaungnya kat kawan-kawan yang dah lepas ke depan…

Selamat Hari Guru

Ini catatan saya mengenai hari guru sebulan yang lalu.---------------Hari ni hari guru. Tak amik port sangat sebab banyak benda lain nak difikirkan sebulan dua ni. Pagi ni baru sedar, eh anak ibu dah sekolah. Ibu pun ada join group kelas dia. Ramai yang wish hari guru kat cikgu-cikgunya pagi tadi. Ibu dah kena berkecimpung balik dah dengan sambutan hari guru ni. Sorry cikgu takde prepare apa-apa untuk kalian.. Ucapan selamat hari guru je sempat sediakan untuk cikgu-cikgu Afif. Sebut pasal hari guru, teringat ibu masa kecil-kecil dulu. Darjah 1 ke 2 tak ingat.. Masa tu ibu memang tak cerdik. Tak faham kenapa kena pergi sekolah. Sampailah satu hari iaitu sambutan hari guru. Hari sebelumnya, guru kelas ibu ada pesan hari guru boleh bawa apa-apa untuk bagi hadiah pada cikgu. Bunga pun boleh.Balik rumah ibu beria nak bawa bunga bagi kat cikgu esoknya. Mak saudara ibu cakap tak payah.. Bunga tu untuk letak kat rumah.. hias kat rumah.. bukan untuk bagi kat cikgu. Tapi ibu bawa juga bagi kat …